Az első füstjelek jelzik az ősz beköszöntét. Megindult a levelek hullása és ezzel együtt a kerti avar égetés is megszaporodott.

Mindannyian szeretnénk, ha az otthonunkat övező környezet maximálisan szolgálná igényeinket az őszi időszakban is. Az őszi kerti munkáink során jelentős mennyiségű kerti hulladék keletkezhet. Ehhez szeretnénk egy kis útmutatót adni, miként tudnak megszabadulni tőle, milyen lehetőségek közül választhatnak.

 

Elöljáróban felhínám a lakosság figyelmét, hogy a kerti zöldhulladék valamint bárminemű hulladék égetése Budapest területén TILOS! Vannak még nagyvárosok és települések ahol szintén nem szabad égetni, ezért mindenképpen tájékozódjanak az önkormányzatok weboldalán vagy ügyfélszolgálatán az égetés előtt. Nehogy meglepetés érjen bennünket. Amennyiben a tilalom ellenére tűzet gyújtunk és kerti zöldhulladékot égetünk, esetleg kommunális hulladékot és ezt valaki bejelenti, a helyszínre vonuló katasztrófavédelemtől 20000 Ft-os helyszíni bírságra számíthatunk, ha elismerjük a vétséget. Megpróbálhatunk mást mondani, de ha egyértelműen bizonyítható a szándékos tűzgyújtás akár 60000 Ft-os bírság is lehet belőle, a felső határ 3.000.000.- Ft is lehet, ez függ a cselekmény körülményeitől.

Inkább válasszunk az alábbi 5 lehetőség közül, ezáltal óvjuk környezetünket, egészségünket és nem utolsó képen pénztárcánkat is!

 

Hogyan szabadulhatunk meg a kertünkben keletkezett zöldhulladéktól legálisan?

 

  1. Komposztálás házilag
  2. Zöldhulladék zsák
  3. Zöldhulladék lerakóba történő saját kezű szállítás
  4. Zöldhulladék konténer
  5. Zöldhulladék elszállítás

 

Komposztálás házilag

A komposztálást végezhetjük a lakásban, erkélyen, a kertben a megfelelő komposztáló beszerzésével. A komposztálás házilag nem is olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolnánk. Első lépésként szerezzünk be, egy erre a célra készített komposztáló edényt vagy házilag is készíthetünk. Ezután kezdhetjük meg a komposztálónk feltöltését a keletkező hulladékokkal úgy, hogy a fontos alapszabályokat betartjuk. A komposztálásról elég sok irodalmat olvashatunk az interneten is. Milyen lépéseket kell elvégezni, mit tehetünk a komposztálóba, mire tudjuk felhasználni a komposztot stb. A weboldalunkon részletesen feldolgoztuk a komposztálás témakörét melyet a komposztálás házilag menü pont alatt olvashatnak.

 

Zöldhulladék zsák

Kisebb mennyiségű zöldhulladék elszállítására tökéletes megoldást nyújt számunkra a zöldhulladék zsák. A frissen vágott fű, apró kerti növények, darabolt zöldhulladék helyezhető el benne kényelmesen. Budapesten az FKF-es zöldhulladék zsák ára 235 ft körül mozog, ami 100 liter űrtartalmú, de sajnos ennyi nem fér bele a valóságban. Az ára függ a beszerzés helyétől is, viszonteladó partnereknél nem ritka a 300-360 Ft közötti ár sem. Könnyű kiszámolni, hogy 1 m3 zöldhulladék elszállítása ideális esetben 2350 ft-ba kerül, ha mindent saját magunk csinálunk. A rosszabbik esetet nézve 3000-3600 Ft/m³ áron tudunk megválni tőle. Országosan a hulladékszállítási szolgáltatók zöldhulladék zsák árát nem tudjuk, de érdemes mindenképpen számolni, hogy mi a kedvezőbb nekünk. Az előző számoláshoz visszatérve már mind nem igaz, ha a kertészt kérjük meg a keletkezett zöldhulladék felaprítására vagy a ház gondnokát, esetlegesen a ház takarítóját és sorolhatnánk még, hogy kit. Ugyan is minden esetben számolni kell a felaprítás és zsákolás költségével is, mivel senki nem dolgozik ingyen. Tavaszi és őszi metszéskor, kertrendezéskor, elhanyagolt kertek tisztításakor nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik és ilyenkor jön a nagy fejtörés.

 

 Mi is legyen? Megéri a zsákos szállítást választani?

 

Összegezve maximum 2-2.5 m3 mennyiségű apró zöldhulladék elszállításáig éri meg a zöldhulladék zsák használata. Sajnos meg kell említeni az e fajta szállítási módnak a hátrányát is, hogy hetekig is az utcán bűzölöghet a zsákokban a zöldhulladékunk. Tudni illik, hogy a hulladékszállító közszolgáltatóknál csak heti vagy kétheti rendszerességgel van zöldjárat és csak akkor szállítják el a zsákos zöldhulladékot. Ez nyári viszonylatban nagyon hosszú idő, addigra folyik a zsák tartalma mire szállításra kerül, a szomszédunk is jogosan haragudhat ránk az iszonytos bűzért. Számos esetben kaptunk bejelentést az ügyfelektől a zsákos szállításra, hogy most ment el a zöldhulladékos autó, de a zsákok ott maradtak. Minden eseten tájékoztatom a panasszal elő lakosokat, hogy a helyi szolgáltatójukat keressék meg panaszukkal, mert mi egy magán vállalkozás vagyunk, nem hozzánk tartozik. Nagyon sok telefont kapunk még arra is, hogy a tuja, örökzöld, dió zöldhulladék nem kerülhet a zsákba bele, nem szállítja el a szolgáltató!, erre hívja fel a figyelmét a zsák használójának. Akkor mi legyen vele? Mi ezt is elszállítjuk!

 

Zöldhulladék beszállítás komposztáló telepre saját autóval

Lehetőségünk van a keletkezett kerti zöldhulladékot saját kezűleg is beszállítani a legközelebbi hulladéklerakóba, ha rendelkezünk megfelelő szállító járművel vagy valakit megtudunk kérni rá. Sok esetben a lakosok nem rendelkeznek kisteherautóval és utánfutóval sem. Így ez a módszer csak szűkebb rétegnek adott.

 

Aki mégis a saját kezű szállítás mellett dönt, annak segítségül egy új fejlesztést üzemeltünk be  weboldalunkon.

 

Zöldhulladék lerakó – országos kereső

 

Saját kezű beszállításkor nem kell rendelkezni a tulajdonosnak hulladék szállítási engedéllyel, nem úgy mint a következő lehetőségeknél.

 

Zöldhulladék konténer

Zöldhulladék konténer elszállítási díjak igen magasak Budapesten és Pest megyében. Valószínűleg ez az ország más területein is így lehet. Átlagosan bruttó 5200 – 5900 ft/m3 áron szállítanak a konténeres cégek, de ettől vannak még drágábbak is. Sok múlik a helyi viszonyoktól is. Mekkora a konkurencia, milyen távolságról kell a konténereket kiszállítani stb.

Miért hátrányos a zöldhulladék konténer rendelése?

Sok esetben az ügyfelek rosszul határozzák meg a zöldhulladék mennyiségét, legtöbbször alul becsülik, de számos esetben fogalmuk sincs hogyan határozzák meg. Ez valamilyen szinten érthető is, nem mindennapos ez életükben a zöldhulladék halom becslése. A legegyszerűbb megoldásként szoktam javasolni lépjenek jó nagyokat, ha nincs mérőszalagjuk. Milyen hosszú és milyen széles a kupac szorozzuk össze, ezt követően szorozzuk meg a magassággal, az így kapott szám jó lesz egy közelítő értéknek. A rakodásnál ebből mindig tudunk kevesebbet csinálni, de függ a zöldhulladék összetételétől is.

A konténer rendelésnél előre fixen ki kell fizetni a megrendelt 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12 m3-es konténer díját, akkor is ha kevesebbet rakunk bele. Meg kell említeni azt az esetet is, ha több hulladékunk van, mint amivel kalkuláltunk, rendelhetünk egy másik konténert, ami így már többszörösen megdrágítja a zöldhulladék elszállítását.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nekünk kell a konténert megpakolnunk vagy fizetünk valakinek érte. Mivel nem vagyunk gyakorlott rakodók, feltételezhetően nem tudunk akkora mennyiséget bele tenni a konténerbe, mint aki ezzel foglalkozik nap mint nap. Az sem elfelejtendő dolog, hogy ha közterületre helyezzük el a zöldhulladék konténert, akkor közterület foglalási engedélyt kell kérnünk.

Sajnos sokszor hallani róla, hogy a közterület felügyelet emberei felszólították, majd megbírságolták a tulajdonost. Fontos hátrány még az is, hogy ha nem vagyunk elég gyorsak a rakodással mások előszeretettel töltik meg a konténerünket más típusú hulladékkal is. Ezért valószínűleg az 5. lehetőséget fogjuk választani.

 

Zöldhulladék elszállítás

Az előző lehetőségek ismerete után ez lehet a legoptimálisabb választás, ha 2-3 m3-től nagyobb mennyiségű zöldhulladék szállítására van szükségünk. Nem egy alkalommal szállítottunk már kevesebb mennyiséget is, ha jól emlékszem 10 zsák volt a legkevesebb. Zöldhulladék elszállítás hétvégén és ünnepnapon is igénybe vehető szolgáltatás nálunk. Sokan ekkor érnek rá, mivel hétköznap dolgoznak és nem tudják megoldani, hogy otthon tartózkodjanak. Vállalkozásunk nem alkalmaz hétvégi vagy ünnepnapi felárat, mert náluk ugyanolyan nap, mint a többi. A zöldhulladék elszállítás árak tartalmazzák a rakodást is, ha gépjárművel mellé vagy pár méteren belül megtudunk álni. Zöldhulladékként az alábbiakat szállítjuk el: kerti zöldhulladék, ág, gally, lomb, nyesedék, fűkaszálék, fűhulladék, fatörzs, stb. Nagyméretű gyökeret nem szállítunk, mert a komposztáló telepen nem tudják feldogozni. Az örökzöld, tuja, dió zöldhulladékot is elszállítjuk felár nélkül. A zöldhulladék elszállítás 15, 19, 24 m3-es teherautóval valamint 8 m3-es utánfutóval történik. Így nem lehet probléma, ha alul becsülte a mennyiséget. Fizetnie csak a valós, darabolt, kézi tömörített m3 után kell. Az elszállított kerti zöldhulladékot újrahasznosításra, zöldhulladék lerakó telepre szállítjuk, ahol jó minőségű komposztot állítanak elő belőle.

Budapesten és egyes Pest megyei településeken nincs kiszállási díj. Az alábbi Pest megyei településeken nem számítunk fel kiszállási díjat: Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Diósd, Dunaharaszti, Érd, Halásztelek, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Pilisvörösvár, Pusztazámor, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Százhalombatta, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Tárnok, Telki, Tök, Törökbálint, Üröm, Pomáz, Szentendre, Zsámbék bele esik az ingyenes kiszállási körzetünkbe.    

Mi bruttó 3600 ft/m3 áron szállítunk, akár rakodással is Budapest és Pest megye területén is. A 2. szállítástól mindenkinek kedvezményt nyújtunk.

Zöldel zöldhulladék elszállítás https://zoldhulladekelszallitas.hu/

Üdvözlettel Korfanti Gábor 06/70 249 2 249