Bár a fogászati ellátás rendkívül magas szinten van, rengeteg ember szenved fogai elvesztése miatt – főként fogágybetegség, fogszuvasodás és sérülések miatt. Sok éven át a hiányzó fogak egyetlen kezelését a kivehető fogsorok és a hidak jelentették. Ma már azonban lehetősége van fogbeültetésre is.

Ha fogbeültetés előtt áll, valószínűleg rengeteg kérdése van. Ezért összeállítottunk egy listát, amivel a fogimplantátumokkal kapcsolatban felmerült gyakori kérdésekre adunk választ.

Fogimplantátum – gyakori kérdések

Alkalmas vagyok fogbeültetésre?

A fogbeültetés megkezdése előtt a pácienseken több vizsgálatot is elvégeznek, mely alapján megállapítható, hogy számára a fogbeültetés a legjobb megoldás vagy egyéb megoldást javasol a szakorvos.

A vizsgálatok során felmérik a páciens szájának általános állapotát és megvizsgálják a csont mennyiségét és minőségét – a megfelelő csontsűrűség elengedhetetlen, hiszen elegendő mennyiségű csontra van szükség az implantátum behelyezéséhez. Ha a csontsűrűség nem megfelelő, csontpótló műtétre van szükség.

Hogyan történik a fogbeültetés?

A fogbeültetés általában helyi érzéstelenítés alatt történik. Ezt követően néhány napig némi kellemetlen érzésre és duzzanatra kell számítani, néhány nap után a tünetek csökkennek.

A fogbeültetés fájdalmas eljárás?

A fogbeültetés helyi érzéstelenítés alatt történik, így fájdalommentes. Néhány napig kellemetlen érzésre, duzzanatra lehet számítani. A páciens legfeljebb tompa, távoli nyomást érzékel.

Mennyi ideig tart a műtét?

Ez az eset összetettségétől függ, de általában egyetlen implantátum behelyezése körülbelül egy órát vesz igénybe.

Miért van 3-6 hónap várakozási idő a fog felépítése előtt?

Az implantátum behelyezése után meg kell várni, hogy az becsontosodjon. Ez azt jelenti, hogy a csontállománynak megfelelően körbe kell nőnie az implantátumot. Ehhez van szükség a fenti időtartamra.

Mennyire tartósak az implantátumok?

Mivel az implantátumok hasonlóak a természetes fogakhoz, ha ápolják őket, hosszú évekig kitartanak, életre szóló garancia viszont nincs. Igen kevés az esélye annak, hogy egy implantátum nem képes becsontosodni. A felső állkapocs esetében ennek az esélye körülbelül 1-2%. Ezt általában az implantátum beültetése utáni gyógyulási szakaszban ismerjük fel. Amennyiben ez megtörténik, eltávolítjuk az implantátumot, és néhány héttel később szükség lehet egy újabb behelyezésre. Az beültetett implantátumok több mint 90%-os eséllyel 25 év után is megfelelően működnek.

Ezért az implantátumok hosszú távú és kiszámítható fogpótlási lehetőséget jelentenek.

Mik a fogbeültetés hátrányai?

Mint minden kisebb szájsebészeti beavatkozásnál, itt is fennáll a fertőzés, gyulladás és a fájdalom kockázata. Éppen ezért kezelőorvosa részletes tájékoztatást nyújt ezek kezelésével kapcsolatban.

A fogászati implantátumok kivehetők?

Nem, a fogászati implantátumok szilárdan rögzítve vannak a csontban, és lehetővé teszik a fogak pótlását, mégpedig a természetes fogakhoz leginkább hasonlító módszerrel.

Mennyibe kerül a fogbeültetés?

A fogimplantáció összetett kezelés, nagyon sok szempontját kell figyelembe venni – a sebészi munka, a labormunka, a technikusok feladatai mind fontos tényezők.

A Digital Dental Art fogászati klinikán az implantátum beültetés ára 129 000 HUF-tól indul. Klinikánkon garantáljuk, hogy kizárólag a legkiválóbb anyagokkal és minőséggel dolgozunk. Amennyiben segíthetünk Önnek, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kapcsolódó téma: