Speciális adózási kérdésekben, illetve komplikált adózási ügyek esetén, vagy félreértésre okot adó, nem egyértelmű jogszabályi rendelkezéssel kapcsolatban érdemes hozzáértő adótanácsadó szakember írásbeli szakvéleményét kérni. Esetenként azonban eltérhet a könyvelők, könyvvizsgálók, adószakértők véleménye is.

Ilyen esetekben szakértőink tanulmányozzák a tényállást, és amennyiben szükségesnek ítélik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állásfoglalását kérik. 

A felmerült és értelmezést igénylő probléma tárgyától függően az adóhatóságnak lehetősége van kapcsolatba lépni egyéb hatóságokkal is, minek következtében a beszerzett információk nagyban befolyásolhatják az adóhatóság jogértelmezését. Ezzel elkerülhetőek az esetleges félreértések.

A tapasztalat azt mutatja, hogy rendkívül fontos a feltett kérdés pontos és szakszerű megfogalmazása, amivel elérhetjük, hogy az adóhatóság fókuszáltan, specifikusan adjon választ. 

Fontos tudni, hogy az adhatóság által adott szakvélemény kötőerővel nem bír, de az esetlegesen kiszabható adóbírság mellőzését eredményezheti, hiszen az állásfoglalás birtokában, az abban foglaltak alapján jóhiszeműen jártunk el. 

Ha bizonytalan bármilyen adóügyi szabály pontos értelmezésével, ne bízza magát a véletlenre. Forduljon szakértőhöz, aki segít a helyzet és a vonatkozó jogszabályok értelmezésében, megkeresi valamennyi érintett hatóságot, megszerzi a szükséges információkat, majd ezek birtokában állítja össze a lehetőség szerinti legjobb szakvéleményt annak érdekében, hogy Ön a jogszabályok maradéktalan betartásával tudja kötelezettségeit teljesíteni.