A munkahelyi túlzott hőség és páratartalom fejfájást, szédülést, fáradtságot, zavartságot vagy akár eszméletvesztést (ájulás vagy ájulás) is okozhat. Erős izzadást, izomgörcsöket, gyengeséget vagy hányingert tapasztalhat. A dehidratáció ronthatja az ítélőképességét. A hőguta mellett ezek a tünetek azt is okozhatják, hogy a munkahelyén megsérülhet – különösen, ha olyan feladatai vannak, amelyek fizikai munkával vagy gépek kezelésével járnak.

Egy 2021-es jelentés megállapította, hogy a hőség okozta munkahelyi sérülések jelentősen alulszámoltak az Egyesült Államokban. Ha például egy munkavállaló leesik egy létráról, mert megszédült a hőségtől, a kormányzati szervek általában nem számítanák azt hőség okozta sérülésnek. Ha a jelentéseket úgy igazítják ki, hogy az ilyen típusú sérüléseket is hőség okozta sérüléseknek tekintsék, akkor csak Kaliforniában a hőség okozta sérülések száma évi 60-ról 24 800-ra ugrik.

Van még más is. Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy a munkahelyi sérülések száma valójában a hőmérséklet emelkedésével együtt nőtt. A 60-as évekbeli hőmérséklethez képest a 80-85°F közötti napokon 3,5%-kal nőtt a munkavállalók sérülésveszélye. Amikor a hőmérséklet elérte a 90-95°F-ot, a munkavállaló sérülésveszélye 7%-kal nőtt. A beltéri dolgozók ugyanolyan valószínűséggel sérülnek meg a forróságban, mint a kültéri dolgozók, ha a környezetük nem szabályozott hőmérsékletű.

A hőség komoly problémát jelenthet az ország azon területein, amelyek nem szoktak hozzá a forró időjáráshoz, most rekordhőmérsékletű hőséget tapasztalnak a hőkupolák és hőhullámok alatt. A hűvösebb időjárású városok, mint Portland és Seattle, gyakran rosszul vannak felkészülve a hőség kezelésére, amikor kevés épületben van szakszerű klímaszerelés után elhelyezett légkondicionáló berendezés, ami halálos következményekkel járhat.

  • Az olyan beltéri vállalkozások, mint a pékségek, kereskedelmi konyhák, malmok, öntödék, gyártóüzemek, mosodák és raktárak nagy kockázatot jelenthetnek a hőstressz szempontjából.
  • Az olyan kültéri vállalkozások, mint a gazdaságok, a mezőgazdasági műveletek, az építőipar, az útépítés, az olaj- vagy gázkitermelés, a tetőfedés, a kertépítés és a csomagkiszállítás gyakran kockáztatják a hőségnek való kitettséget.

A munkavállalók akkor vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a hőterhelés miatti halálozás szempontjából, amikor először kezdenek el dolgozni meleg vagy forró környezetben. A szervezetnek időre van szüksége, hogy hozzászokjon a hőséghez. Rendkívül veszélyes lehet egy új, 8 vagy 12 órás műszakba belevágni anélkül, hogy a hőtűrő képességet kiépítenénk. Ha kiszáradásban szenved, a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz. Ez felborítja az ásványi anyagok, például a só és a cukor egyensúlyát a szervezetben, ami hatással van a szervek működésére. A legszélsőségesebb hőségben a testfunkciók egyszerűen leállhatnak.

További érdekes cikkeket olvashat hűtés – fűtés témakörben az epitkezzunkmagazin.hu internetes magazinban.