Minden étkezés után tanácsos fogat mosni.  Amennyiben nincs erre mód, és nem teszünk semmi óvintézkedést az ételmaradékok ellen az étkezéseket követően, lepedék képződik fogainkon, amely a baktériumok fellegvára.

Amennyiben a lepedéket nem távolítjuk el legkésőbb 26 órán belül, megkövesedik, átalakul fogkővé, amelytől már csak fogorvosunk tud megszabadítani. Ha nem történik meg a fogkő leszedése, ínybetegséghez, majd idővel fogaink elvesztéséhez vezet.

A fogköves sárga mosolyunk miatt még a magabiztosságunk is eltűnik!  

Alábbiakban felsorolt természetes módszerek átmenetileg segíthetnek a plakkok eltávolításában, de a fogkő ellen nem vethetjük be anélkül, hogy ne sérüljön az ínyszövet, vagy a fogzománc. Óvatosan használjuk a „házi csodaszereket”!

A következő részben az otthoni fogkő eltávolításról szóló videó szöveges átiratát lehet elolvasni

10. Szódabikarbóna és só

Használata: 1 evőkanál szódabikarbónát és egy csipet sót összekeverve a fogkefére tesszük és fogat mosunk vele. A szódabikarbóna egészségesen tartja a szájüreg PH szintjét, antibakteriális hatású, ragyogó, szép lesz tőle a mosolyunk!

Figyelmeztetés: elég agresszív, hetente csak egyszer szabad használni, óvatosan, mivel a fogzománcot lemarhatja ez a keverék.

Sokan attól félnek, hogy veszélyes a szódabikarbóna, mert alumíniumot tartalmaz. Ez nem így van. Azok az edények tartalmazhatják, amelyekben készítjük az ételt és az alumínium tartalmú. Ekkor alumínium származékok lehetnek benne.

9. Narancshéj

Megesszük a narancsot és azon gondolkodunk, hogy ugyan mit kezdhetnénk a narancshéjjakkal, hiszen sokszor kidobjuk.

Használata: a narancshéj fehér részével be kell dörzsölnünk a fog külső részét 2-3 percig (hogyha összeaprítjuk, még a fogunkra is tehetjük) Utána langyos vízzel kiöblíthetjük a szánkat. A citrusfélék szépen eltávolítják a plakkot, természetes fehérítőként is használható összetevője miatt.

Figyelmeztetés: savas hatása miatt egy héten 2-3 alkalomnál többször ne használjuk.Ez nem annyira savas mint maga a gyümölcs, tehát nem roncsolja  a zománcot.

8. Citrom

Ha gyorsabb és jobb eredményt akarunk, cseréljük a narancs levét citrom levére! Nemcsak hogy jobban leszedik a foglepedéket, de hatékonyabban is fehérítenek.

Használata: mártsunk a citromlébe a fogkefénket és gyengéden mossunk vele fogat. 1 percig maradjon rajta mielőtt kiöblítjük.

Figyelmeztetés: két hetente csak egyszer szabad használni, mert meglehetősen maró hatású!

Ha sokáig hagyjuk a citromlevet a fogunkon, vagy többször mossuk, akkor nagyon árthat a  fogainknak, mivel nagyon sok citromsavat tartalmaz! Nagyon érzékennyé és fájdalmassá tudja tenni a fogat! Külön veszélye még, hogy kiszedi a kalciumot is a fogunkból. Azért nagy probléma ez, mert az elvesztett kalciumot nem lehet pótolni.

7. Szezámmag

Nagyon sok mindenre lehet használni a főzésen kívül. Jó a hajhullás ellen, sérülésekre, rovarcsípés kezelésére, illetve fagy sérüléseire és természetesen jó a plakk leszedésre. Anyagánál fogva lepolírozza a fogat és tisztítja.

Használata: megrágunk egy teáskanál magot, utána persze lenyelhetjük, mert nagyon egészséges is. Ezután fogunk egy száraz fogkefét és végigdörzsölgetjük a fogainkat. Tisztít és políroz. A művelet végén mossuk meg a fogainkat a szokásos módon.

Figyelmeztetés:  2x 1 héten alkalmazhatjuk.

6. Hidrogén-peroxid és szájöblítő

A hidrogén-peroxidot régóta használjuk fertőtlenítő hatása miatt, ugyanis baktérium-, és gombaölő hatása van. A szájüreg fertőtlenítésére alkalmas, és a még a lágy plakkot is fellazíthatja.

Használata: 1 evőkanál antiszeptikus (fertőzést gátló)  szájvizet keverjünk össze 3 evőkanál 3% -os hidrogén-peroxid oldattal. Ezzel a keverékkel gargalizáljunk 3 percig. Öblögethetünk és a fogat is megdörzsölhetjük vele. A hidrogén-peroxidnak fehérítő hatása is ismeretes.

Ha fogkrémként használjuk, akkor a hidrogén-peroxidot 2 evőkanál szódabikarbónával tegyük a fogkefére, majd 2-3 percig kell a fogunkon hagyni és utána öblíteni.

Figyelmeztetés: a hidrogén-peroxid gyakori használatával sérülhetnek a szájüreg ép szövetei. FONTOS! 3%-nál magasabb koncentrációt soha ne használjunk fertőtlenítésre sem!

5. Kókuszolaj

Manapság már egyre több háztartásban megtalálható a kókuszolaj.

Használata: szánkba vesszük, bent tartjuk 10-15 percig, majd kiöblítjük langyos vízzel. Megszabadít a kellemetlen lehelettől, mivel antibiotikus hatása van.

4. Eper és paradicsom

Mindkettő gazdag ’C’ vitaminban.

Használata: úgy használhatjuk, mint a fogkrémet. 5 perc múlva pedig ki kell öblíteni.

Figyelem: nagyon vigyázzunk, mert az eper érzékennyé teszi a fogainkat. Savas kémhatása miatt fellazíthatja a zománcréteget. Utána, 20 percig ne mossunk fogat!

3. Aloevera és glicerin

Használata: 1 teáskanál tiszta aloe vera gélt, 4 evőkanál növényi glicerint, 10 csepp citromolajat és 4 evőkanál szódabikarbónát összekeverünk, hogy egy sima pasztát kapjunk.

Dörzsöljük be a fogunkat, amíg már látványosabban nem lesz kevesebb rajta a foglepedék. Ismételjük 3-4 naponta. Az egyik segíti a gyógyulást, a citromolaj a baktériumok ellen jó.

2. Szegfűszeg

A szegfűszeg jótékony hatásainak a számát sem lehet tudni! Baktériumölő, így fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként fogfájás ellen is használhatjuk.

Használata: az őrölt szegfűszeghez hozzáadunk s egy kis olívaolajat, és azokra a területekre kell tennünk, ahol a fogkő már kialakult.

Ha rágjuk, akkor segíthet abban is hogy kellemes legyen a leheleted. Olyan, mint a rágó.

1. Sanguinaria canadensis azaz a vérpipacs

Használata: ha meleg vízbe csepegtetjük a kivonatát (egy-két csepp) és kiöblítjük vele a szánkat minden nap, vagy akár többször is naponta, ez a természetes megoldás segít a plakk eltávolításában, esetleg a kezdődő fogkő eltávolításában. Ha érzékeny a fogunk, akkor mindenképpen beszéljük meg  a fogorvosunkkal mielőtt kipróbáljuk.

Nagyon fontos tudnunk, hogy bármilyen savas hatású gyümölcs, étel, ital, a fogzománcot megtámadva romboló hatású.

Először érzékennyé válnak a fogaink, majd a zománc elvékonyodik, sárgulni kezd a fogunk és kopást tapasztalunk. Fogaink élei átlátszóak lesznek, idővel elveszthetjük őket.

Az otthoni módszerek átmeneti segítséget adhatnak ugyan, de a fogkő eltávolítását csakis a professzionális ellátás nyújtja, ami fájdalommentes, hosszútávú,  biztonságos, és a legjobb megoldás!

Fogaink egészsége érdekében keressük fel fogorvosunkat!

Egy fogorvos véleménye az otthoni fogfehérítésről:

FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁSA HÁZILAG – TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

Német forrás:

ZAHNSTEIN SELBER ENTFERNEN – TATSACHEN UND ABERGLAUBEN

Kapcsolódó cikkek:

Vicces ajándék fogorvosoknak

Legjobb vicces ajándék orvosnak