Az építőiparban és a gyártóüzemekben a daruk az egyik legmeghatározóbb emelőberendezések, amelyek lehetővé teszik a nagy és nehéz terhek biztonságos emelését és mozgatását. A különböző darutípusok közül a fix daruk azok, amelyek általában egy helyen vannak rögzítve, és legtöbbjüket a projekt helyszínére kell szállítani és ott összeszerelni. A fix daruk a mobilitás hiányát azzal kompenzálják, hogy a mobil daruknál nagyobb terhek megemelésére és még nagyobb magasságok elérésére képesek.

Híddaru

Az egyik legelterjedtebb típus a híddaru, amely ipari környezetben található. Nevüket hídra hasonlító formájukról kapták, csak ezeken nem gyalogosok vagy járművek, hanem az emelőszerkezetek haladnak. A híddaru egy változata a portáldaru, bár néha a két kifejezést felcserélve is használják. A legjelentősebb különbség a híd- és a portáldaru között, hogy a portáldarut két acélvázas láb tartja. A portáldarukat gyakran úgy építik meg, hogy az emelési területen sínrendszereken mozgathatóak legyenek. A híddaruk és portáldaruk hatékonysága és hosszú élettartama miatt széles körben használják őket az építőiparban és az ipari létesítményekben.

Ömlesztett árukat rakodó daruk

Az ömlesztett árukat rakodó daruk olyan nagy mennyiségű, jellemzően nehéz anyagok mozgatására és rakodására szolgálnak, mint például a szén, a vasérc vagy egyéb ásványok. A gém végén speciális horoggal rendelkeznek, amely egy megfogó mechanizmust és egy vödröt alkalmaz az anyagok megragadására, megtartására és emelésére. Ezek a daruk az ömlesztett áruk hatékony emelését biztosítják, és széles körben használják az ipari létesítményekben és a kikötőkben.

Raktári daruk

A raktári daruk targoncaszerű mechanizmussal rendelkező automatizált emelők, amelyek elsősorban a raktári tárolás során keletkező anyagmozgatási igények ellátására épültek. Általában olyan helyeken használják őket, ahol könnyen automatizálható emelési folyamatokat kell elvégezni vagy különleges munkakörülmények (például extrém hideg hőmérséklet) uralkodnak. A raktári daruk hatékonysága és az emelés extrém körülmények között biztonságossá teszik őket, és széles körben alkalmazzák a raktárakban és logisztikai központokban.

Forgódaruk

A forgódaruk állandóan egy munkaállomásra vannak felszerelve, és jellemzően ismétlődő feladatokhoz használják őket. A forgódaruk karját általában a helyiség falára, esetleg a padlóra szerelt oszlopra szerelik fel és mozgatható emelővel látják el. Ezek a daruk hatékonyságot biztosítanak az ismétlődő feladatok során, és széles körben alkalmazzák az ipari létesítményekben és a gyártóüzemekben.

Toronydaruk

A toronydaruk az egyik legelterjedtebb típus, amelyet az építőiparban használnak a magas épületek építésénél. Elképesztő emelési képességeikkel lehetővé teszik a nagy tömegek biztonságos emelését és mozgatását, magasságukkal, hatósugarukkal és teherbírásukkal pedig nélkülözhetetlen eszközt jelentenek egy magas épület építésénél. A toronydarukkal az épülettel együtt épülnek, mellette nőnek, az épület elkészülte után pedig megfordul a folyamat.

A fix daruk elengedhetetlen emelőberendezések az építőiparban és az ipari létesítményekben. A különböző típusok – mint például a híddaruk, ömlesztett árukat rakodó daruk, raktári daruk, forgódaruk és toronydaruk – lehetővé teszik a terhek biztonságos emelését és mozgatását, és megfelelnek az egyes projektek specifikus igényeinek. A fix daruk hatékonyságuk és hosszú élettartamuk miatt költséghatékony megoldást jelentenek a nagyobb emelési feladatokhoz.