A fog implantátum, a fogbeültetés, a páciens részéről átgondolt döntést igényel és olyan szájsebész kiválasztását, akinek nagy gyakorlata van a fogbeültetés területén, alapos és a páciens megbízik benne.

Ha valaki áldott állapotban szeretne fog implantátumot, akkor fogorvosa és nőgyógyásza véleményezése alapján javasolt döntenie. A fogbeültetés egy halasztható beavatkozás, amelyet érdemes a szülést követő időszakra tervezni.

A fog implantátum 

„A fogimplantátum (latinbeültetett dolog) az állkapocscsontba ültetett mesterséges pótlás. Külső borítása biokompatibilis anyagokból készül, ilyen például a titán és különböző plazmaszórással, savazással, felületi bevonással kialakított felszínek.” (Forrás: wikipédia)

Fog implantátum, fog beültetés kiknek nem javasolt

Fogimplantátum, fogbeültetés nem javasolt:

 • Olyan betegség vagy gyógyszeres kezelés esetén, amely hátráltatja a sebgyógyulást: cukorbetegség, csontanyagcsere zavarai, immunszupressziós, antikoaguláns, citosztatikus kezelés
 • Általános sebészi ellenjavallat
 • Terhesség
 • Pszichés instabilitás
 • Fizikai és szellemi fogyatékosság
 • Alkoholizmus, erős dohányzás

A fogimplantátumra, fogbeültetésre váró páciensekkel azonban megeshet, hogy a fogászati konzultáció során azzal szembesülnek, hogy az állkapocsukban található csontállomány nem megfelelő. Jó hír azonban, hogy a problémára létezik megoldás csontbeültetés, csontpótlás útján.

Terhesség alatt nem javasolt a fog implantátum, fogbeültetés

 • hormonháztartás felborul (ez a nyálkahártyára is hatással van, az íny vérbővebb lesz, gyulladásra hajlamosít, illetve a hormonok nem kedveznek a sebgyógyulásnak)
 • terhességi ínygyulladás (fogbeültetést csak tökéletesen gyulladásmentes körülmények között szabad elvégezni)
 • fogbeültetéshez 3 dimenziós CT felvétel elengedhetetlen a pontos mérések, anatómiai viszonyok miatt (panoráma röntgen csak 2 dimenziós)
 • Röntgenfelvétel készítése csak indokolt esetben lehet terhesség esetén (fogbeültetéshez több röntgenfelvétel szükséges, + a 3 dimenziós CT felvétel, amely magasabb sugárdózissal készül. A korai fázisban kapott sugárzás a magzatnál fejlődési rendellenességeket okozhat)

Fog implantátum terhesség alatt – van megoldás

SOFORT – azonnal terhelhető implantátum 

Abban az esetben, ha foghúzás történik a kismamánál és szeretne a helyére fog imlantátumot, akkor az azonnal terhelhető, úgynevezett Sofort implantátum megoldást jelenthet.

Ilyen esetben nincs szükség röntgenre, a beavatkozás, a „bababarát” fájdalomcsillapítókkal, fájdalommentesen elvégezhető.

SOFORT implantátum jellemzője:

 • foghúzás követően azonnal lehet implantálni,
 • a beavatkozás végén ideiglenes pótlást kap a páciens,
 • az 5. napon a rögzített pótlást megkapja
 • azonnali terhelhető
 • fájdalommentes

Az emberi szervezet vizsgálatában, a terhesség az egyik legtöbbet tanulmányozott állapot

Már a beágyazódás pillanatában kezdődik a szervezet a HCG hormon termelése, mindenkinél eltérő ütemben, mindenkinél más-más változást hozva. (Ennek a hormonnak a kimutatásán alapulnak a terhességi tesztek visszajelzései is.)

A fogamzás pillanatától kezdve érezheti a változást a kismama, a terhesség első jeleit követően, a terhesség nagyon korai tünetein át, a terhesség tipikus tünetéig, amikor is nyilvánvalóvá válik a várandósság.  A várandóság időszakában sokkal jobban figyelnünk kell magunkra és magzatunkra! Tanácsok várandós, terhes kismamáknak

Szájhigiénia terhesség alatt – a megelőzés a legfontosabb!

A terhesség időszakában erősebb a lepedék-, és a fogkőképződés, a hormonális változások miatt. Ennek oka jórészt, a megemelkedett progeszteron-, és ösztrogén szint.

Ezért szükséges a kismamáknak és a leendő anyukáknak azalapos és rendszeres fogmosás, a fertőtlenítő szájöblögetés és a helyes szájhigiénia elsajátítása. Továbbá szükséges a rendszeres fogászati ellenőrzéseken megjelenni, trimeszterenként legalább egyszer.                                                                                     

A kismamák fogászati szűréseit segítik az úgynevezett kismama-fogászatok, vagy terhes-fogászatok, akik a leendő édesanyáknak különböző kedvezményekkel, akciókkal kínálják a szűréseket, kezeléseket.

Különös tekintettel az egészséges fogíny megóvása-,  és  a fogkövek eltávolítása céljából.

Budapesten egyes kismama-fogászatok, különböző kuponakcióikkal, kedvezményekkel várják a kismamákat, édesanyákat szolgáltatásaikkal.

Kattints ide a részletekért, a kedvezményekért!

A megelőzésre való törekvés hangsúlyozása mellett fontos megjegyezni, hogy a foghúzás sok esetben elkerülhető és gyökérkezeléssel a fog élettartama akár évekkel is meghosszabbítható lehet.


Fogimplantátum, fogbeültetés Kecskeméten is!

Kapcsolódó cikkek:

Vicces ajándék fogorvosoknak

Legjobb vicces ajándék orvosnak