Összefoglalás arról, hogy milyen kezelések kapcsán érkeznek Magyarországra külföldi fogászati páciensek, milyen szempontok vezérlik őket, mennyi időt tartózkodnak itt és átlagosan mennyit takarítanak meg. Kivesézzük a fogászati turizmus helyzetét Magyarországon. (Dental Tourism in Hungary)

Ahogy az ember idősödik, az idő múlásával a szervezetünk minden része, így a fogaink is elhasználódnak. Ha megfelelően ápoljuk a fogainkat és a szájhigiénénk megfelelő, akkor fogainkat megóvhatjuk hosszú ideig, de előbb-utóbb kisebb-nagyobb kezelésekre szükség van. 

A fogászati kezelések minél összetettebbek, annál drágábbak. Ez a tény a nyugati-európai országokban, vagy a tengerentúlon, az USA-ban vagy Kanadában hatványozottan igaz. 

Egy-egy komolyabb fogászati kezelés ára egy jobb autó árával is vetekszik, így számos nyugati országból a páciensek figyelme Magyarország felé fordult, ahol jó minőségű fogászati kezelést nyújtanak az erre szakosodott klinikák, még megfizethető, de a nyugati áraknál mindenféleképpen kedvezőbb árakon.

1. Fogászati turizmus: Milyen fogászati kezelésekre jönnek a külföldiek Magyarországra?

Általában két nagy csoportra oszthatjuk a pácienseket a fogászati turizmust tekintve. Az egyik nagyobb csoport az ún. restorative, helyreállító kezelések miatt jön Magyarországra, ahol a hiányzó fogait, rágási nehézségeit oldják meg a kezeléssel, fogászati implantátumokkal, vagy hidakkal és koronákkal.

A másik nagy csoport, akik esztétikai kezelésre, ún. mosoly átalakításra jönnek. Ők nem elégedettek a mosolyukkal, bár fogsoruk és fogaik többé-kevésbé egészséges, de szebb, szabályosabb alakú fogakra vágynak. Így ők jellemzően héjakat, vagy cirkón, illetve teljes porcelán koronákat szeretnének a front fogakra.

1.1. Helyreállító kezelések

A helyreállító kezelések általában több foghiány, illetve erősen megrongálódott fogak pótlását segítik elő, jellemzően a moláris régióban.

A foghiányokat érdemes mielőbb kezelni, mert a foghiányok alatt az állkapocs csont elsorvad, eltűnik a csont, így a fogpótlás már nehezebb. Sőt, nagyobb mennyiségű állkapocs csont veszteségnél az arc is beesettebb lesz. 

Ha nem pótoljuk a foghiányokat, akkor a megmaradó fogakra nagyobb teher hárul, jobban romlanak, illetve mivel nincs szomszédjuk, előbb-utóbb elkezdenek megdőlni is.

A fogturisták a nagyobb értékű kezelések kapcsán jönnek Magyarországra, tehát kivehető fogpótlások általában nem érdeklik őket, mert azt saját hazájukban is viszonylag olcsón megkapják. (Cheap Dentist in Hungary, Affordable Dental Prices in Hungary)

Fogorvos és páciens

1.1.1. Helyreállító kezelések hidakkal

Ezeket a kezeléseket általában egy 5-7 munkanapos magyarországi tartózkodás során el tudják a fogorvosok végezni. Ilyenkor egy-két foghiányól adódó réseket fednek le a fogorvosok hidakkal. Ezen kezelések előnye, hogy egyszer kell csak Magyarországra utazni miattuk, viszont hátrányuk, hogy a foghiány melletti fogakat is be kell vonni a kezelésbe, azaz le kell csiszolni őket, preparálni kell őket, tehát foganyag veszteség van. Ezért inkább olyan esetekben javasolják őket az orvosok, ahol a foghiány melletti fog egyébként is kezelésre szorul. A hidak élettartama szájhigiénétől, rágási erősségtől függően 8-15 év. 

Általában fémkerámia koronákból felépített hidakat alkalmaznak a rágó fogak esetében, néha cirkón hidakat, amelyek magasabb árfekvésűek.

1.1.2. Helyreállító kezelések implantátum/műgyökér alapú megoldásokkal

Implantátumokkal akármilyen hosszú foghiányokat lehet kezelni, legyen szó egy fog okozta hiányról, vagy teljesen fogatlan állkapocsról. Van egy olyan tévhit, hogy teljesen fogatlan állkapocsba 14 implantátumot is be kell ültetni a teljes fogsor pótlásához, de ez tévhit. Egy teljesen fogatlan állkapocs restaurálása 4-8 implantátummal tökéletesen megoldható. Leginkább alkalmazott kezelés az ilyen esetekben az All-on-4 megoldás.

Az implantátum alapú megoldások mindig rögzítettek, azaz nem mozognak a szájban, nem csúsznak el, az implantátumok tartják őket, hasonlóan viselkednek a természetes fogakhoz.

Ezek a kezelések mindig két vizitet igényelnek Magyarországra. Az első utazás során, amely 2-3 napot vesz igénybe, szájsebészeti eljárás keretében a műgyökereket (implantátumot) beültetik az állkapocsba, majd ezután 4-6 hónapos gyógyulási idő következik. Ebben az időszakban megcsontosodik az implantátum és olyan stabillá változik, mint a valódi foggyökér és ekkor válik terhelhetővé.

A második vizit során az implantátumot feltárja a fogorvos, becsavarozásra kerül a felépítmény, majd arra a korona. Ilyenkor a magyarországi tartózkodás 5-10 munkanapot vesz igénybe, függően attól, hogy hány implantátum került az első vizitben beültetésre az álkapocsba.

Implantátumos kezelés alkalmazható egyetlen foghiány pótlásakor, vagy akár 2-14 fog hosszúságú foghiány kezelésre is. Ilyenkor a foghiány területén az állkapocsba több implantátum kerül beültetésre és erre kerül rá egy hosszabb híd.

Az All-on-4 vagy All-on-6 megoldással pedig teljesen fogatlan állkapocsba 4 vagy hat implantátumot ültetnek és 4 implantátum esetén erre helyeznek el egy műfogsort, míg 6 implantátum esetén egy rögzített körhidat. Ez utóbbi megoldás teljesen fix, rögzített, még a fogorvos sem tudja roncsolásmentesen oldani. Ez mind funkciójában, mind megjelenésében, illetve használati értékében már teljesen úgy viselkedik, mint egy valódi fogsor.

1.2. Esztétikai kezelések

Általában itt a fogturista páciensek a mosolyukat szeretnék szebbé tenni. Ők a fogak alakjával, elhelyezkedésével, a fogak közötti távolsággal vagy a színükkel elégedetlenek.

Az esztétikai kezelések sorába tartozik a fogszabályozási kezelés is, de mivel ezek nagyon sok, akár 20-25 magyarországi utazást igényelnek, nagyon kevéssé népszerű a fogturisták körében, habár ezek ára is jóval kedvezőbb Magyarországon.

1.2.1. Mosolyátalakítás héjakkal

A fogászati turizmus során ehhez a típusú kezeléshez elég egy alkalommal Magyarországra látogatni 5-8 munkanapra, függően a kezelendő fogak számától. A héjak alkalmazása nagyon „szelíd” beavatkozás, mert egy két tized millimétert csiszol le az orvos a front fogak elülső felületéről és egy „köröm-szerű” kis fedőlapot ragaszt a fogzománcra, amely elfedi 

  • a kisebb alaki hibákat
  • megpattanásokat
  • elszíneződéseket

A héjak készülhetnek cirkónból vagy akár E-max porcelánból is. Ezek a héjak vékony és lágy megjelenésük ellenére nagyon erősek és tartósak, akár 8-13 évig is a fogakon maradnak.

1.2.2. Mosolyátalakítás koronákkal

Hasonlóan a héjakhoz itt is 5-8 munkanapos magyarországi tartózkodás szükséges. A koronák, hidak alkalmazása során a front fogak anyagának 20-30%-át csiszolja le az orvos és fedi be a koronákkal. Általában ezt a megoldást akkor alkalmazza a fogorvos, ha 

  • a fog törött
  • rendezetlen a fogsor, torlódnak a fogak
  • már tömött a frontfog
  • korábban is volt korona a fogon
  • enyhén csavarodott a fog
  • túl nagyok a rések a fogak között

Az esztétikai célú koronák cirkonból és E-max porcelánból készülnek. Legmagasabb minőséget és a teljesen természetes hatást az E-max porcelán koronákkal lehet elérni, így ezek ára a legmagasabb. Élettatartamuk általában kicsit hosszabb, mint a héjaké.

Mind a koronák, mind a héjak esetében a harapásemelő viselése ajánlott éjszakénként, hogy az esetleges fogcsikorgatás, fogszorítás káros, fogromboló hatásait el tudjuk kerülni.

2. A fogászati turizmus további előnyei

A legfőbb vonzerőt kétségkívül a kedvező árak jelentik a külföldi fogászati kezelés kapcsán. 

2.1. Visszatérítés a magyarországi kezelések kapcsán

A költségmegtakarítás a magyarországi kezelések kapcsán tovább növelhető az állami visszatérítésekkel. Ez az ír és francia páciensek kezelése során igaz. Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, így a hazánkban történt kezelések után ugyanolyan visszatérítést kapnak a francia fogászati páciensek, mintha Franciaországban végezték volna el rajtuk ugyanezeket a  kezeléseket. Ezért a magyarországi fogászati kezelés nagyon vonzó a franciák számára, mert sok más fogászati turizmus szolgáltatásokat nyújtó ország nem része az EU-nak és az ott elvégzett kezelések után nem jár  visszatérítés a francia államtól.

Az ír páciensek esetében hasonló elvek mentén a kezelések értéke alapján 20% adó visszaigénylés kérelmezhető Írországban a magyarországi kezelések kapcsán. 

Nem csak állami, hanem számos magánbiztosító is ugyanúgy fizet pácienseinek a budapesti kezelések kapcsán a pácienseiknek.

2.2. Gyorsabb kezelések, rövidebb kezelési idő

A nyugati országokban létezik állami támogatású fogászat, de ez igen korlátos lehetőség. A kezelések köre korlátozott, az állami támogatású kezelésekre hosszú a várakozási  idő és a kezelés minősége sem mérhető össze a magánklinikákon nyújtott szolgáltatási minőséggel. Igaz, az állami támogatású kezelések árai alacsonyabbak, de sok hátrányt kell ezért a pácienseknek lenyelni, ezért fordul az érdeklődésük Magyarország felé.

Magyarországon a kezelések zöme 5 munkanap alatt lezajlik. Teljes fogsort érintő kezelések 8-10 munkanapot vesznek igénybe. Több kezelés típus kapcsán több vizit is szükséges Magyarországra.

3. Mennyit takarítnak meg a fogtúristák Magyarországon?

Figyelembe véve az utazási, valamint szállás költségeket, összességében 40-70%-ot takarítanak meg a páciensek a magyarországi fogászati kezelésekkel.

Azon klinikák, akik fel vannak készülve a külföldi páciensek kezelésére, számos kiegészítő szolgáltatást is nyújtanak a pácienseknek, amellyel az ideutazást és itt tartózkodást segítik, támogatják.


Kapcsolódó témák