A személyi kölcsön kiválasztása nem egyszerű feladat, ha a lehető legkedvezőbb ajánlatot szeretnénk kiválasztani. A különböző bankok szinte minden esetben teljesen más ajánlatot tesznek a személyi kölcsön felvevői számára. De mikre érdemes odafigyelni a hitel kiválasztásánál?

A hitelfelvétel egyáltalán nem kockázatmentes, ezért fontos, hogy mielőtt választunk, alaposan megvizsgáljuk a lehetőségeinket.

A cikkben a személyi kölcsön költségét befolyásoló tényezőket és annak jelentését veszem figyelembe.

THM

A THM a hitelek összehasonlítására szolgálaló mutató. A THM a teljes hiteldíj mutató rövidítése. Ebből a mutatóból kiderül, hogy a teljes hitelösszeghez képest mekkora arányt képviselnek a költségek. A THM-ben megtalálható a:

  • kamat
  • folyosítási díj
  • egyszeri költségek

Ezek mind drágábba tehetik a vizsgált személyi kölcsönt.

A THM alapján objektíven tudjuk összehasonlítani az egyes kölcsönöket, hogy az alapján dönthessük el, melyiket válasszuk. Fontos megjegyezni, hogy a Teljes Hiteldíj Mutatók összehasonlítása nem elegendő, hiszen ezek nem tartalmazzák az egyes díjakat, amikkel nehéz előre kalkulálnunk. Ilyen díjak például a:

  • késedelmi kamat
  • büntetődíjak
  • árfolyam-ingadozásból származó költségváltozás

Futamidő

A futamidő az az idő, ami alatt visszafizetjük a felvett hitelt. A futamidő legutolsó periódusa végén elmondhatjuk, hogy ez a tartozásunk megszűnt.

Az egyik legfontosabb szempont annak a ténynek az átgondolása, hogy képesek leszünk-e a futamidő végéig fizetni a törlesztőrészletet bármilyen helyzetben. Ennek érdekében szükséges olyan futamidőt, vagyis egy olyan időperiódust választani, amely során a havi törlesztőrészlet fizetése nem jelent gondot. Természetesen minél hosszabb a futamidő, a törlesztőrészlet havonta annál kisebb lesz, de így a fizetett kamatunk is valószínűleg nőni fog.

Személyi kölcsön kalkulátor

A mai technológiáknak köszönhetően már számtalan hitelkalkulátort találhatunk, amelyek segítenek eligazodni a személyi kölcsönök világában.

Egyes kalkulátorokban elegendő megadnunk, hogy mekkora hitelt szeretnénk felvenni és mennyi idő alatt szeretnénk visszafizetni. Ezután máris kapunk egy listát azokról a bankokról, amelyek személyi kölcsönt forgalmazhatnak számunkra. Láthatjuk, hogy a megadott hitelmennyiség és futamidő alapján melyik bankajánlata a legkedvezőbb, mekkora lesz az összes visszafizetendő összeg és a havi törlesztőrészlet. A kalkulátorok használata után már csak el kell döntenünk melyiket válasszuk.