FOGIMPLANTÁTUM / FOGBEÜLTETÉS

 

A fogbeültetés lehetőségeinek keresése, annak technikai megoldása visszanyúlik egészen a majákig. Leletek bizonyítják, hogy csontba épített különböző eszközökkel pótolgatták a fogakat már 15 ezer évvel ezelőtt.

Azóta több, sikerekkel kikövezett lépcsőkön át, hosszú út vezetett napjainkig, ami szintén csak egy állomás. A jelenkor állomása. Ugyanis továbbra is folyamatos kutatómunka folyik ezen a területen.

 

„Az orális implantológia mérföldkövét kétségtelenül 1952-ben a svédországi Lund Egyetem Per Ingvar Brånemark  ortopédsebész vezetésével dolgozó munkatársainak áttörő megfigyelése és munkája jelentette….

A genetikai kutatások már fellebbentenek olyan lehetőséget is, mely a hiányzó fogak pótlását fogcsíra vagy fogkezdemény beültetésével oldják majd meg, addig azonban vélhetően igen sok év telik majd el, és jó néhány implantátum kerül beültetésre, biztosítva ezzel a rágószerv funkcionális és esztétikai rehabilitációját.” (forrás: implantatum.biz/fog-implantacio-tortenete)

 

Mit nevezünk fogimplantátumnak:

A fogimplantátum az álkapocs csontba beépített úgynevezett műgyökér. Ez funkcióját tekintve egy pillér, amelyre későbbiekben kerülhet a korona, a híd, többedmagával beépítve pedig megoldás lehet a kivehető, fix fogsor használatához fogatlan szájüregben is.

Fogimplantátum célja:

Az elvesztett, saját fog pótlása funkcionálisan, esztétikailag, továbbá az egészséges állagú álkapocs- csont megőrzése illetve annak leépülésének megakadályozása.

A fogimplantátum teljes egészében „saját fog” érzéssel töltse el a pácienst.

Fogászati implantátum anyaga lehet:

 • alumínium-oxid kerámia,
 • tantál,
 • kobalt-króm-molibdén ötvözet

Azonban ezen anyagok használata tulajdonságaik miatt manapság már háttérbe szorultak.

A legoptimálisabb implantátum anyag ma,  szövetbarát tulajdonságainak köszönhetően a:

 • titán
 • cirkónium-oxid

 A biokompatibilis tulajdonságaik révén lehetővé teszik, hogy a csontsejtek a kialakított titán vagy cirkonium felszínhez nőjön. Így stabilitást biztosít.

Fogászati implantátumok fajtái:

 • Kétfázisú implantátumok (ehhez csonton belüli implantátumokat használnak és minimum fél év csontosodási idő után következhet csak a korona rész)
 • Egyfázisú implantátumok ( pár hónap után felhelyezhető a korona rész)

 

Fogászati implantátumok méretei

 • standart: 3,5-4,2 mm a frontfogakhoz
 • széles: 4,5-6 mm a rágófogakhoz
 • mini implantátumok: 2 – 3,5 mm átmérőjűek, ha pici hely van két fog között

Ki kaphat fogimplantátumot?

Implantátum szinte bárkinek beültethető, akiknek hiányzik legalább egy foga és persze azoknak pedig javasolt, akiknek több.

 

Vannak viszont betegségek illetve állapotok, melyek kizárhatják, illetve megnehezíthetik az implantációt. Az alábbiak is ilyen esetek:

 • súlyos, kezeletlen cukorbetegség,
 • véralvadási zavarok,
 • bizonyos gyógyszerek (szteroidok, biszfoszfonát típusú csontritkulásra szedett gyógyszerek, daganatellenes szerek) szedése,
 • korábbi sugárterápia,
 • erős dohányzás.

Előfordulhat az is, hogy a fogászati konzultáció során a fogbeültetésre, fogimplantációra váró páciensek azzal a problémával szembesülnek, hogy az  állkapocsukban található csontállomány nem megfelelő. Ebben az esetben a fogimplantátum műtéthez fogászati csontpótlás szükséges. A csontpótlás leggyakoribb fajtája a felső állkapcson végrehajtott sinus lift – arcüreg emelés- és az alsó állkapocs szélesítését szolgáló laterális augmentáció.

Fontos kiemelni, hogy az implantáció elvégezhetőségének vizsgálata során egy röntgen- vagy CT felvétel nem elegendő. Kizárólag a páciens, valamint a szájhigiénés és dohányzási szokások személyes ellenőrzése után hozható felelős döntés.  (Forrás: wikipédia)

A fogbeültetéssel tehát mosolyunk újra a régi lehet, azonban a foghúzás sok esetben elkerülhető és gyökérkezeléssel a fog élettartama akár  évekkel is meghosszabbítható. Ha azonban a végső megoldást már csak az implantátum jelentené, ahogy a gyökérkezelést is, úgy  a fogimplantátum beültetését csakis szakemberre bízza, hogy hosszú évtizedekig elégedett legyen!