Gerincünk folyamatos, jelentős terhelésnek van kitéve, ami az életünk során az alkotó elemek elkopásán, időnként sérülésén keresztül vezet a leggyakoribb gerincproblémákhoz. Az elhasználódást regeneráció kompenzálja, azonban egy idő után a kopás túlsúlyba kerül. Ez tehát nem betegség, hanem az élet velejárója.

A GERINCPROBLÉMÁKRÓL

A gerincnek központi szerepe van testünk felépítésében. Ez a váza a testünknek, amihez illeszkednek a végtagok, amin a koponya nyugszik, ez támasztja a törzset, innen indulnak a bordák. Azon túl, hogy stabil támasztó váz, különböző szakaszaira jellegzetes bizonyos mozgásokra is képes.

További funkciója pedig a benne haladó idegek védelme. Erre a komplex feladatra bonyolult felépítése teszi alkalmassá. A csigolyák elsősorban a stabilitást és a védelmet szolgálják és kapcsolódási pontokat adnak a bordáknak, illetve a környező izomzatnak. A csigolyaközti porckorongok teszik rugalmassá a rendszert és adnak lehetőséget bizonyos mozgásoknak, melyek irányát és mértékét a csigolyaközti ízületek, valamint az erős szalagrendszer határozza meg.

Gerincünk folyamatos, jelentős terhelésnek van kitéve, ami az életünk során az alkotó elemek elkopásához, időnként sérüléséhez vezet. Az elhasználódást regeneráció kompenzálja, azonban egy idő után a kopás túlsúlyba kerül. Ez tehát nem betegség, hanem az élet velejárója.

A GERINCPROBLÉMÁT MILYEN ORVOS KEZELI?

A gerinc bonyolult felépítése, összetett funkciói és a belőle származó fájdalom komplexitása érthetővé teszi, hogy kezelésében sok szakma, ortopéd-, idegsebész, reumatológus, ideggyógyász, pszichiáter, pszichológus, fizioterapeuta, gyógytornász, masszőr vesz részt.

A kezelés lehet konzervatív vagy sebészi az elváltozástól, panaszoktól, tünetektől és a beteg preferenciájától függően. Optimális esetben a komplex kezelés gerincspecialista vezetésével történik.

Kapcsolódó oldalak