Amikor ingatlanunk, vagy vagyonunk valamilyen nagyobb értékbeli, vagy tulajdonjogi változáson megy keresztül, akkor jó eséllyel értékbecslő szolgáltatását kell igénybe vennünk. Az alábbi cikkben bemutatunk egy ideális megoldást ingatlan értékbecslésre a Dél-Dunántúlon.

Értékbecslő feladata

Az értékbecslő ahogy neve is mutatja, a vagyonelemek értékének felmérésben segíthet bennünket. Ez persze önmagában elég széles kört lefed, hiszen számunkra vagyonelem az ingatlan, az ingóságok (bútorok, gépjármű, műszaki berendezések) is.

Az értékbecslő ezek mindegyikét képes felmérni és az életkor, az állapot és az aktuális piaci ár függvényében hivatalos papírt állíthat ki vagyonunk értékéről.

Mikor jön az értékbecslő?

Egy értékbecslő érkezhet, akkor ha saját törekvésünk miatt szeretnénk felbecsültetni vagyonállományunkat, ez összességében a ritkább eshetőség. Sokkal gyakoribb, amikor egy értékbecslőt egy harmadik fél bíz meg, mondjuk egy bank, hogy mérje fel ingatlanunkat, vagy ingóságainkat.

Utóbbi esetben az értékbecslő fő feladata, hogy jelzálog alapú hitelek esetén megállapítsa a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi vagy piaci értékét, és a bank számára fontos hitelbiztosítéki vagy menekülési értéket. Ezek alapján ugyanis a bank képes felmérni, hogy biztosított-e a nyújtandó hitelre a fedezet, illetve mennyi pénzt várhat ezáltal vissza, ha bebukna a hitel visszafizetése.

Értékbecslői szolgáltatások

Bár a laikus emberek az értékbecslői tevékenységről a legtöbb esetben csak a házak és lakások értékének becslésére asszociálnak, de ezen felül is számos más mindent felmérhetnek az ilyen jellegű szakemberek. Például, ingó és ingatlan értékbecslésnél Somogy, Tolna, Baranya megyében az alábbiak közül biztosan választhatunk:

  • lakóingatlan értékbecslés
  • termőföld értékelés
  • vagyonértékelés
  • műszaki értékelés

Értékbecslés, vagy vagyonértékelés?

Szolgáltatások terén tehát érdemes némi különbséget tenni az értékbecslés és az értékelés között, amivel nekünk is jó tisztában lenni.

Az értékbecslés során a szakember lakó jellegű ingatlanokról készít felmérést, és ad hivatalos szakvéleményt. Ilyen ingatlan a lakás, családi ház, hétvégi ház, nyaraló vagy mondjuk akár egy tanya. Ebben az esetben zömében a kapcsolódó tranzakció is sokféle lehet:

  • eladás,
  • bérbe adás vagy,
  • hitelfelvétel.

Vagyonértékelés esetén a megbízó nagy eséllyel vállalkozó, a folyamat célja pedig nem más, mint a vállalkozói vagyon felértékelése. A vállalkozás jellegétől függően ilyen a termőföl, de ilyen lehet az üzlethelyiség vagy az étterem, ahogy egy ipari csarnok vagy egy telephely is. Ezeken felül a vagyonértékelés fontos részét fogja képezni a műszaki értékelés is, hiszen vállalkozások esetében nagy eséllyel lesz még gép, berendezés, jármű vagy egyéb technológia, melynek értékét fel kell mérni.

Összegezve

Az értékbecslő tehát számos téren segítségünkre lehet, nem csak ingatlanok értékének felméréséhez, hanem egyéb telkek és ingóságok esetében is.