Mi az a kormánymű

A kormányrudat és annak tartozékait fedi a fogalom, hiszen egy hosszú rúdról beszélünk, mely a kocsi orrában keresztben csúszik ide-oda, két szélén kormányösszekötők mennek a kerekekhez, a rajta lévő fogak pedig azokba a fogaskerekekbe illeszkednek felül, melybe beleáll a kormányoszlop.

Nem hangzik túl bonyolultan, hiszen nem is az. A probléma akkor merül fel, ha ennek az egyszerű szerkezetnek a meghibásodása folytán egyszer csak kormányozhatatlanná válik a járművünk. Mi kanyarodnánk jobbra, de nem sikerül, és egyszer csak a szomszéd garázsfalán találjuk magunkat, autóstól, függőlegesen. Szerencsés helyzetben, mert már induláskor kiderült a baj, és nem az autópályán vesztettük el az uralmat a jármű felett, a lyukas palatetőre meg van biztosítás, még ha csak a kocsink orrával ismerkedett is meg.

Ilyenkor azonnal cselekedni kell. Tekintve a jármű uralmában betöltött szerepét, érdemes elkerülni a kockázatot. Az a legszerencsésebb, ha autónk típusához kialakított alkatrészboltot választunk, például a terepjáróval rendelkezőknek a terepjáró alkatrészek és kiegészítők webáruháza teljesen kézenfekvő döntés.