Aki napelemet szeretne vásárolni, rendszerint tájékozódik a különböző napelemek között. Számos márka, számos típusa között lehet választani. Ehhez azonban először ismerni kell a különböző napelem típusok általános jellemzőit. Több jelentős technológia létezik, amik igazából a gyártási eljárás miatt különböznek egymástól. Emiatt viszont a képességeik jelentősen eltérnek.

Ebben a cikkben segítek a legfontosabb és legelterjedtebb napelem típusok összehasonlításában.

Különböző tényezők befolyásolják azt, hogy egy napelem mennyire hatékonyan működik.

Napelem működését befolyásoló tényezők

 

Napelem tájolása

Az egyik legfontosabb tényező az, hogy milyen irányba néz a napelem. A dél, dél-nyugati irány lenne a legjobb 30-40 fokban döntve.

napelemek

Ezt nem minden esetben lehet elérni, ilyenkor a teljesítmény csökken a gyártó által megadott legjobb értékekhez képest. Továbbá a nap délutáni mozgásához érdemes igazítani az elhelyezkedésüket, hisz akkor sugározza a legerősebben a napfényt.

A különböző napelem típusok közül a vékonyrétegű napelem érzékeny a legkevésbé a tájolás romlására.

Napelem teljesítmény

A napelemek teljesítményét több tényező befolyásolja. Az említett tájoláson kívül a dőlésszög, a különböző árnyékolók, napsütéses órák száma, a napelem rendszer mérete.

Az adott típus mennyire érzékeny a hőmérséklet emelkedésre? Jelentősen lecsökkenhet a napelem teljesítménye, ha a nyári forró, napsütéses időben felmelegszik a felülete. Ezt a monokristályos napelemek hatékonyabban hasznosítani, mint a polikristályos napelemek. A felhős időben viszont a polikristályos teljesít jobban.

Napelem hatásfoka

Előző pontban említett feltételek a napelem hatásfokát jelentősen rontják. A hatásfokon fog múlni, hogy valójában mennyi energiát termel a napelem rendszer. Ne feledjük! Ha egy nagyobb lombozattal rendelkező fa árnyékot vet vagy túl szennyezés rakódik le, akkor az rontani fogja a hatásfokot!

Összegezve:

Az említett szempontok miatt kell nagyon alapos számításokat végezni bármelyik rendszer mellett döntünk. Csakis a szükséges adatok teljes ismeretén múlik az, hogy a kiépített napelem rendszer a lehető leghamarabb és költséghatékonyabban termeli vissza a bekerülési költséget. Ehhez szakemberre van szükség, de az alapvető információkkal érdemes tisztában lenni, hiszen elég nagy összegű befektetésről van szó!

A napelem típusok összehasonlítása az innovativnapelem.hu weboldalon még részletesebben olvasható!