Amikor babanév választáson gondolkodunk több szempontot is figyelembe kell venni. Biztos, hogy jó a legújabb divatot követni? Vajon illik a keresztnév a vezetéknévhez? Félreérthető a név? Esetleg nevetség tárgyává válik a gyerek bemutatkozás után? Ami cuki egy kicsinek, az vajon hogy hangzik egy komoly ügyvéd esetében? Vajon lesz névnapja a gyereknek? Fel fogják köszönteni, vagy  annyira egyedi nevet kap, hogy csak némi nyomozás után lehet kideríteni, hogy mikor ünnepelhetik a barátai és munkatársai. 

Mi alapján válasszunk nevet születendő gyermekünknek?

A Mi legyen a baba neve? Babanév választás 2020-2021 című cikk a részletes útmutatás mellett 2 oldalas dekoratív öröknaptárt is tölthetünk le, amelyben az összes babáknak adható nevet tartalmazza (a 2020 decemberi állás szerint), így nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy milyen babanevet adhatunk 2021-ben, hanem azt is, hogy pontosan mikor van az adott névnap. Statisztikai kimutatások szerint a legtöbb szülő a névadás fontos kritériumának tartja, hogy szerepeljen a névnap a naptárban. De lássuk, hogy milyen egyéb szempontok alapján adnak a magyarok nevet gyermekeiknek!

MTA statisztika a névadásról

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2012-es kutatásában megvizsgálta,  hogy mi befolyásolja a babanév választást hazánkban (Raátz 2012). Ezek a következők voltak:

 • a név hangzása (97%-nak meghatározó)
 • jelentése  (64,2%-nak fontos)
 • gyakorisága (84,8% egyedi vagy ritka nevet szeretne)
 • névnap (69,4%-nak fontos, hogy legyen névnapja a névnek)
 • eredete (75,8%-nak mindegy)
 • egyéb, szubjektív szempontok: öröklés, tiszteleti névadás stb. 

Alapelvek és törvényi előírások a babanév kiválasztásához

 • A 2010. évi I. törvény 44. §-ának (3) bekezdése kimondja: „Anyakönyvezni a szülők által meghatározott sorrendben legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékből.” 
 • A baba nevét minden esetben a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni (pl. Maya helyett Maja; Gerald helyett Dzserald, Claudia helyett Klaudia).
 • Ha egy különleges és egyedi ősi magyarnak tartott utóneveket akarunk adni az újszülöttnek, akkor hiteles, írott források alapján tudományosan kell bizonyítani, hogy a nevet a középkorban személynévként használták. A szakvélemény elkészítésekor a név jelentését is figyelembe veszik. Ha olyan régi névről van szó, amelynek jelentése hátrányos lehet a viselőjére, bejegyzését nem javasolják (pl. Nemél, Halaldi, Sánta).
 • Az idegen nyelvi eredetű újabb utóneveknek a magyarban meglevő, tehát már meghonosodott megfelelőit ajánlja az MTA bejegyzésre, ha vannak ilyenek (pl. Casper helyett Gáspár, Deniel helyett Dániel, Catharina helyett Katalin).
 • Ha az idegen névnek nincs magyar megfelelője, csak abban az esetben javasolják a bejegyzést, ha a név valamely nyelvben, kultúrában, vallásban hiteles módon igazolhatóan névként használatos, jelentése a magyarban nem pejoratív (nem rosszalló hangulatú) és nem sértő. Fontos szempont, hogy a kérvényezett névről egyértelműen el lehessen dönteni, hogy női vagy férfiutónévről van-e szó.
 • Az utónévlistán szereplő nevek becéző változatai abban az esetben javasolhatók bejegyzésre, ha az általuk képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben. A nevek túlzott, többszörös becéző formáit a bizottság nem javasolja (pl. Icuska, Katácska, Loncika, Gyuszkó, Misike). A férfinevek becéző formáit csak akkor támogatja a bizottság anyakönyvezésre, ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is (pl. Gergő, Janó).
 • Nem javasolt bejegyzésre földrajzi névként, márkanévként és művésznévként, valamint csak családnévként használt alakokat (pl. Gyimes, Benetton, Zséda, Károlyi). Ez alól kivétel, ha a ma használatos földrajzi név bizonyíthatóan személynévi eredetű (pl. Abony, Apaj, Mizse), vagy a ma családnévként használt nevet a középkorban bizonyíthatóan egyelemű személynévként használták (pl. Benke, Gorda, Pető).

További tudnivalók a névválasztásról: MTA

Babaneves ajándékok

Ha megvan a baba neve, akkor jöhet a keresztelő, vagy a babaváró buli, ilyenkor érdemes babaneves ajándékot venni illetve készíttetni. Ha biztonságos, webáruházat keresünk, akkor a diaro.hu nagyszerű választás, hiszen minőségi, bababarát termékeket lehet vásárolni, amelyek kiválóak nemcsak névnapra, hanem anyák napjára vagy karácsonyi ajándékként is.  

Névvel is gravírozható ajándékok:

A fogzást segítik: 

 • baba fogkefe
 • rágcsa
 • szilikon cumilánc

A hozzátáplálás megkezdéséhez:

 • Egyedi, babád nevével ellátott fából és BPA mentes szilikonból készült baba etetőkanál
 • Egyedi, babád nevével ellátott fából és BPA mentes szilikonból készült étkészlet

A https://nevednapja.hu/ oldalon többféle szűrés alapján válogathatunk a nevek között, és megismerhetjük az egyes nevek jelentését.