Kinek ne rándulna görcsbe a gyomra a gyökérkezelés gondolatától? Ezt a fogászati kezelést általában két dologgal azonosítjuk: fájdalom és magas költségek. De mit jelent pontosan a gyökérkezelés és valóban félni kell tőle? Vannak olyan gyakori kérdések a gyökérkezeléssel kapcsolatban, melyek újra és újra felmerülnek. Cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Gyakori kérdések a gyökérkezeléssel kapcsolatban

Mit jelent pontosan a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés egy fogászati eljárás, mellyel a fogban lévő fertőzést kezelik.

A gyökérkezelés nem fájdalmas, ráadásul segít megmenteni azt a fogat, amelyet egyébként el kellene távolítani.

Az eljárásra azért van szükség, mert ha a fogat nem kezelik, a fájdalom fokozódik, az ínybetegség pedig átterjedhet a többi fogra is, ami további szuvasodáshoz vezet.

Fájdalmas a gyökérkezelés?

Van egy tévhit, mely szerint a gyökérkezelés fájdalmas, ám az esetek többségében ez ma már nem igaz. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a gyökérkezelés ugyanannyi fájdalommal jár, mint egy fogtömés.

Mennyi ideig tart az eljárás?

A gyökérkezelés általában egyetlen alkalom során elvégezhető, és legtöbbször nem tart tovább két óránál. Ha a problémája súlyos, valószínűleg legalább két fogorvosi látogatásra lesz szüksége az eljárás befejezéséhez.

Kell-e gyökérkezelés, ha nem fáj a fog?

Ha van szuvas foga, és nem kezeli, a helyzet tovább fog romlani, mert a szuvasodás átterjed a többi fogra. Ha megvárja, amíg jelentős mértékű fájdalmat érez, előfordulhat, hogy fogorvosának több fogon is gyökérkezelést kell végeznie. Így az eljárás jóval drágább lesz és több kellemetlenséggel jár hosszú távon.

Olcsóbb, ha a foghúzást választom?

A fertőzött fog kihúzása valóban a gyökérkezelés alternatívája, viszont nem érdemes ezt az opciót választani, ha csak tényleg nincs megoldás a fertőzött fog megmentésére. Bár maga a foghúzás általában olcsóbb, viszont a fogat pótolni kell, így a fogimplantátumot bele kell számolni a végleges költségekbe. Összességében ez jóval drágább lesz, mintha a gyökérkezelést választaná a páciens.

A fogak kihúzása az állkapocs csontsűrűségének csökkenéséhez vezethet, különösen, ha a hiányzó fogat nem pótolják hamarosan a kihúzás után. A csontsűrűség csökkenése hatással lehet az arc szerkezetére, és idősebbnek tűnhet emiatt. A fog helyén az állcsont elsorvad.

Amikor elvesztünk egy fogat és azt nem pótoljuk, az ép fogak elmozdulhatnak a hiányzó fog irányába, gyökerük pedig elveszíti a stabilitást.

Hosszabb távon a deformáció egyre inkább súlyosbodhat, mely végül egész szervezetünkre kihathat.

Mennyibe kerül a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés ára több tényezőtől is függ. Az egyik legfontosabb tényező a fog gyökércsatornáinak száma. Ez a szám foganként eltérő, de minden fogsorban előre meghatározott:

  • Szemfogak közötti elülső fogak — 1 gyökércsatorna
  • Kisőrlő fogak — 1-2-ritkábban 3 gyökércsatorna
  • Hátsó őrlőfogak — 3-4 gyökércsatorna

Minél több gyökércsatornáról van szó, annál hosszabb munkafolyamatot igényel a kezelés.

Fontos tényező az is, hogy hány alkalmat vesz igénybe a gyökérkezelés és milyen módszert használnak az eljárás során.

A Digital Dental Art fogászati klinikán fogorvosaink a legnagyobb szakértelemmel várják Önt. Gyökérkezelés árainkról itt tájékozódhat. Várjuk szeretettel klinikánkon.