Mi az a linképítés?

A linképítés egy olyan fogalom, amelyről gyakran hallhatunk, ha weboldalunk vagy webshopunk van, és aktívan foglalkozunk annak felfuttatásával. De vajon tudjuk pontosan, hogy mi ez, vagy hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle?

A linképítés során a cél az, hogy minél több minőségi linket szerezzünk a saját weboldalunkra mutatólag más, releváns és hiteles weboldalakról. Ezek a linkek jelzik a keresőmotorok számára, hogy a mi weboldalunk fontos és hasznos tartalmat biztosít a felhasználóknak, és ezért érdemes érdemes jobb pozícióban megjeleníteni a keresési eredmények között.

A linképítés nem mennyiség kérdése, hanem inkább a minőségé. A keresőmotorok ugyanis képesek felismerni a mesterséges vagy alacsony minőségű linkeket, és ezek nem csak, hogy nem javítják a weboldal rangsorolását, de akár károsíthatják is azt. Emiatt fontos, hogy a linképítés során a minőség legyen a fő szempont.

A linkek hatása a rangsorolásra

Mint, ahogy fentebb is említettük a linkek a keresőmotorok számára fontos jelzések, amelyek segítségével megállapíthatják a weboldalak relevanciáját és hitelességét. A keresőmotorok a linkeket használják fel arra, hogy meghatározzák a weboldalak pozícióját a keresési eredményekben (SERP), így elmondhatjuk, hogy a linkeknek igen komoly hatása van a rangsorolásra.

A linkek hatása a rangsorolásra több tényezőtől is függ, íme néhány:

 • Link minősége: A link minőségét leginkább a linket biztosító oldal (forrás) ereje határozza meg. Ha egy népszerűbb, több linkkel rendelkező, releváns oldalról kapunk linket, az erősebb lesz, mintha egy kevésbé látogatott, kevésbé releváns oldalról kapnánk linket.
 • Link szövege:A link szövege, azaz az anchor text általában azt írja le, hogy miről szól a meglinkelt oldal. A keresőmotorok a link szövegét használják fel a weboldal tartalmának megértésére és kategorizálására. A releváns és leíró link szövegek növelik a weboldal rangsorolását a releváns keresési kifejezésekre.
 • Link típusa: Különböző típusú linkek vannak, amelyek közül a dofollow linkek a legértékesebbek, így az ilyen típusú linkek hatása nagyobb.

A linkek típusai

Az építendő linknek különböző típusa lehet, de a leggyakoribbak a dofollow és a nofollow linkek. A két típus közötti különbség technikai szempontból mindössze a linken lévő „rel” attribútumban rejlik, amely meghatározza, hogy a keresőmotorok követik-e a linket vagy sem. Lentebb nézzük meg a két linktípus közötti főbb különbségeket:

 • Dofollow linkek: A dofollow linkek olyan linkek, amelyek esetében engedélyezett, hogy a keresőmotorok kövessék őket. Ezek a linkek adnak át linkerőt, azaz a dofollow linkek növelik a meglinkelt weboldal erejét, így javítják a kersőkbeli helyezéseit.
 • Nofollow linkek: A nofollow linkek olyan linkek, amelyeket a keresőmotorok nem követhetnek. Ezek a linkek nem adnak át linkerőt (link juice) a céloldalnak, és nem befolyásolják olyan mértékben a weboldal rangsorolását a keresőmotorok találati listájában.

Hogyan építsünk linkeket hatékonyan, avagy a minőségi linkek szempontjai

A linképítés egy folyamatos tevékenység, azaz nem egy egyszeri feladat, amelyet, ha elvégeztünk, akkor nem lesz vele több dolgunk. Az eredmények eléréséhez rendszeres, havi szintű linképítésre van szükség.

Az eredményes linképítés során a cél a minél több minőségi link megszerzése, amelyek javítják a weboldal hitelességét és relevanciáját a keresőmotorok számára. A következő szempontok figyelembevétele segíthet a hatékony linképítésben:

 1. Legyen releváns: A relevancia a legfontosabb szempont a minőségi linképítés során. A relevancia azt jelenti, hogy a linket tartalmazó weboldal és a saját weboldalunk között van valamilyen kapcsolat, például hasonló témájúak vagy ugyanazt a célközönséget célozzák meg. Törekedjünk olyan weboldalakról linket szerezni, amelyek relevánsak ránk nézve. Például, ha asztrológia témával foglalkozunk, akkor egy asztro horoszkópokkal foglalkozó oldalról kapott link releváns számunkra.
 2. Legyen népszerű: A népszerű weboldalakról származó linkek nagyobb hatással vannak a weboldal rangsorolására, mint a kevésbé népszerű weboldalakról származó linkek.
 3. Kulcsszavas horgonyszöveg: A kulcsszavas horgonyszöveg is egy igen fontos szempont, hiszen segít a keresőknek értelmezni, hogy miről szól a meglinkelt tartalom, és, hogy milyen kulcsszavakra érdemes előrébb rangsorolni.
 4. Dofollow link: Mint feljebb említettük a dofollow linkek hatásosabbak, mint a nofollow linkek.
 5. Linkelj cikkből: Általában egy cikkből jövő link hatékonysága sokkal jobb, mintha szimplán egy link lenne megosztva tartalom nélkül.
 6. Minőségi tartalom: Ha egy minőségi tartalomból linkelünk egy minőségi tartalmat (weboldalt, cikket) az általában értékesebb a keresők szemében.

A linképítés legnagyobb hibái

A linképítés egy fontos része a keresőoptimalizálásnak, de ha rosszul csináljuk, akkor károsíthatja a weboldal rangsorolását és hitelességét. A következőkben ismertetjük a linképítés legnagyobb hibáit, amelyeket kerülni kell:

 1. Túl sok link gyorsan: A túl sok link gyorsan a leggyakoribb hiba a linképítés során. A keresőmotorok számára gyanús lehet, ha hirtelen nagy mennyiségű linket szerez a weboldalunk, különösen ha ezek alacsony minőségűek vagy irrelevánsak.
 2. Alacsony minőségű linkek: Az alacsony minőségű linkek a második leggyakoribb hiba a linképítés során. Az alacsony minőségű linkek olyan weboldalakról származnak, amelyek alacsony rangúak, irrelevánsak vagy megbízhatatlanok. Az alacsony minőségű linkek nem javítják a weboldal rangsorolását, sőt, károsíthatják is azt.
 3. Túl sok kulcsszavas horgonyszöveg: A kulcsszavakat tartalmazó horgonyszövegek segíthetnek a weboldal rangsorolásának javításában, de ha túlzottan használjuk őket, akkor a keresőmotorok számára gyanús lehet, és károsíthatja a weboldal rangsorolását.
 4. Irreleváns linkek: Az irreleváns linkek olyan linkek, amelyek nem relevánsak a saját weboldalunkkal. Az irreleváns linkek általában nem túl értékesek a keresőmotorok szemében.

Minőségi linképítés megfizethető áron

Ha szeretnéd javítani a weboldalad rangsorolását és növelni a forgalmad, akkor a minőségi linképítés a megoldás!

A mi szolgáltatásunkkal megfizethető áron juthatsz minőségi linkekhez, amelyek javítják a weboldalad hitelességét és relevanciáját, ezáltal javítva a keresőkben való elhelyezkedést. Ne várj tovább, fordulj hozzánk még ma, és lépj előre a versenytársak elött!