Ha elhatároztad, hogy sátort fogsz bérelni a következő eseményre vagy partira, de maradt benned még pár kérdés, akkor ez a cikk ideális lesz számodra. Megpróbálunk válaszolni a még benned maradt kérdésekre, legyen szó a sátrak típusáról, a szükséges sátorméretről vagy a felszerelések biztosításáról.

Sátorbérlés előnyei

A sátorbérlésnek számos előnye van, amelyek miatt egyre népszerűbbé válik a rendezvények, partik szervezésénél. Ezek az előnyök a következők:

 1. Rugalmasság: A sátorbérlés lehetővé teszi, hogy rugalmasan alakítsuk a rendezvény helyszínét, méretét és kialakítását. A sátrakat könnyen lehet felállítani és lebontani, így könnyen alkalmazkodhatunk egy esetleges helyszínváltozáshoz. Emellett a sátrakat számos méretben és formában lehet bérelni, így minden rendezvény méretéhez és igényéhez található megfelelő megoldás.
 2. Időjárásállóság: A sátrak használata lehetővé teszi, hogy a rendezvényeket az időjárástól függetlenül tartsuk meg. A sátrak védelmet nyújtanak a nap, az eső, a szél és a hó ellen, így a rendezvény résztvevői minden körülmény mellett jól érezhetik magukat. Emellett a sátrakat fűtési és hűtési rendszerrel is kiegészíthetjük, így a hőmérséklet is szabályozható.
 3. Költséghatékonyság: A sátorbérlés sok esetben olcsóbb, mint egy ingatlan vagy rendezvényterem bérlése. A sátrak bérlési díja általában alacsonyabb, mint egyéb módszerek kiadásai, és a sátorbérlés esetén nem kell semmilyen takarítási költséggel számolni.
 4. Egyedi stílus: A sátrak lehetővé teszi, hogy a rendezvény szervezői egyedi stílust alakítsanak ki a rendezvény számára. A sátrakat számos stílusban és színben lehet bérelni vagy feldíszíteni, így illeszkedhetnek a rendezvény témájához, hangulatához és céljához. Továbbá a sátrakat díszítésekkel, világítással és egyéb kiegészítőkkel is fel lehet dobni, így a rendezvény egyedi és emlékezetes lesz.

Milyen típusú sátrakat lehet bérelni?

A sátorbérlés során számos típusú sátrat lehet bérelni, amelyek különböző méretű és funkciójú rendezvényekhez alkalmazkodnak. A leggyakoribb sátortípusok:

 • Csúcsos/harang/piramis sátor: A csúcsos (vagy harang, piramis) sátor a legtradicionálisabb sátortípus, amelynek négy sarka van és csúcsos teteje. Ezek a sátrak általában kisebb méretűek és leginkább kerti partikra, családi összejövetelekre alkalmasak.
 • Gömb/geodéziai sátor: A gömbsátor, más néven geodéziai sátor, kerek alakú, stabil szerkezetű sátor, amely védelmet nyújt a széltől és az időjárás viszontagságaitól. Ezek a sátrak általában nagyobb méretűek és nagyobb rendezvények, koncertek, fesztiválok számára alkalmasak.
 • Pavilonsátor/partisátor/rendezvénysátor: A pavilon-, parti- vagy rendezvénysátor olyan sátor, amelynek négy sarka van és lapos a teteje. Ezek a sátrak általában kisebb méretűek és leginkább kerti partikra, vásárokra, kiállításokra, esküvőkre alkalmasak, hiszen többet is össze lehet tolni egymás mellé.

Milyen méretű sátort érdemes bérelni?

A megfelelő sátor méretének kiválasztása a rendezvény méretétől, a várható résztvevők számától, a rendelkezésre álló területtől és a rendezvény céljától függ. Általánosságban elmondható, hogy a sátor mérete nagyobbnak kell lennie, mint amennyire szükség lenne, hogy biztosítsa a résztvevők kényelmét és a rendezvény sikerességét.

A kisebb rendezvények, mint például családi összejövetelek, kerti partik esetén általában elég egy 3×3 méteres vagy 4×4 méteres sátor. Ezek a sátrak biztosítják a szükséges árnyékot és védelmet az időjárás viszontagságaitól.

Nagyobb rendezvények, mint például esküvők, konferenciák, koncertek esetén nagyobb méretű sátrakra van szükség. Ilyenkor a sátor méretét a várható résztvevők száma alapján kell meghatározni. Általános irányelvek szerint egy 50 fős esküvőre például egy 10×10 méteres sátor, míg egy 200 fős konferenciára egy 40×40 méteres sátor lenne megfelelő. Vegyük figyelembe, hogy a nagy méret több kisebb méretű sátorból is kialakítható.

Fontos, hogy a sátor méretét ne csak a résztvevők száma alapján határozzuk meg, hanem vegyük figyelembe a rendezvényen használt berendezéseket, például asztalokat, székeket, színpadot, hang- és világítóberendezést is. Emellett érdemes számolni a lehetséges biztonsági és kényelmi távolsággal, illetve a tánctér kialakításával is.

Milyen felszereléseket érdemes bérelni a sátorhoz?

A sátor mellett számos felszerelés bérlése is ajánlott lehet a rendezvény sikeressége érdekében. Ezek a felszerelések nyilván a rendezvény jellegétől is függenek, de íme azok a dolgok, amelyeket érdemes lehet számításba venni:

 1. Asztalok és székek: A rendezvényen szükség lehet asztalokra és székekre a vendégek számára. Ezeket a sátorbérlő cég általában biztosítja, de lehetőség van saját asztalok és székek használatára is.
 2. Világítás: A sátorban világításra is szükség lehet, különösen az esti rendezvények esetén. A világítás lehet elektromos vagy akkumulátoros, attól függően, hogy van-e áramellátás a rendezvény helyszínén.
 3. Fűtés és hűtés: A sátorban fűtésre vagy hűtésre is szükség lehet, attól függően, hogy milyen az időjárás. Fűtés esetén lehetőség van gáz- vagy elektromos fűtők használatára, míg hűtés esetén levegőcserélő berendezések vagy klímaberendezések használhatók.
 4. Hangosítás: A rendezvényen hangosításra is szükség lehet, különösen zenei előadások vagy beszédek esetén. A hangosítást lehet biztosítani hangszórók, mikrofonok és keverőpultok használatával.
 5. Dekoráció: A sátor díszítésére is lehetőség van, például virágokkal, szalagokkal vagy egyéb díszítőelemekkel.
 6. Konyha- és büféfelszerelés: Ha a rendezvényen ételt és italt szolgálnak fel, akkor szükség lesz konyhai berendezésekre, például sütőkre, hűtőkre, mosogatókra, valamint büféfelszerelésekre, például poharakra, tányérokra, evőeszközökre.

A megfelelő sátorbérlő cég kiválasztása esetén a fent felsorolt eszközök nagy részét a cég is tudja biztosítani, így érdemes körültekintően eljárnunk, hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat.