Az országúti kerékpár az egyik legkedveltebb típusú kerékpár a sebesség és a teljesítmény szerelmeseinek körében. Ezek a könnyű és elegáns bringák kiválóan alkalmasak hosszabb távok megtételére, sebességrekordok döntésére vagy egyszerűen csak az úton való gyors haladásra. 

Az országúti kerékpárokra jellemző a könnyű váz és az aerodinamikus kialakítás, amelyek lehetővé teszik a sima és hatékony mozgást az úton. Megjelenésre és funkcióra a városi kerékpár szöges ellentétei. Az országúti vázak általában alumíniumból, szénrostból vagy titánból készülnek, hogy minimalizálják a súlyt, de egyúttal fenntartsák a szilárdságot és a merevséget. Az országúti kerékpárok karcsú kialakítása lehetővé teszi a könnyed és gyors pedálozást, és minimalizálja a légellenállást, így a sebesség optimalizálható.

Az országúti kerékpárok többsége kiváló váltórendszerrel és fékrendszerrel van felszerelve. A sebességváltók lehetővé teszik, hogy azonnal reagáljunk az új terepviszonyokra és a tempóváltozásokra, így mindig megtalálhatjuk a megfelelő sebességet. A fékek ezeken a bringákon általában kettős tárcsafékek vagy hagyományos fékek, amelyek hatékonyan állítják meg a kerékpárt magas sebességnél is.

Az országúti kerékpárok speciális üléspozíciójukról is felismerhetők. Ezeken a bringákon a kormány jellemzően egy szintben, vagy alacsonyabban helyezkedik el az ülésnél,  A versenyzők hajlamosak teljesen ráhajolni a kormányra, ezzel javítva az aerodinamikát és segítve a hatékonyabb pedálozást. Az országúti bringák nyújtotta üléspozíció azonban nem mindenki számára ideális. Azoknak, akik a kényelmet preferálják a kerékpározás közben, érdemesebb más típusú biciklit választaniuk. 

Röviden összefoglalva, az országúti kerékpár az elegancia és sebesség szimbóluma a kerékpározás világában. Könnyű váz, aerodinamikus kialakítás és hatékony váltó- és fékrendszer teszi őket ideális választássá hosszabb távok megtételére és sebességrekordok döntésére.