Manapság már nincs olyan munkakör, amely esetébe nem merülne fel valamilyen kockázati tényező, amely az ott dolgozókra balesetveszélyes vagy valamilyen egészségügyi kockázata van, viszont sokkal kevesebb cég készített kockázatbecslést, mint akinek kellene. Ennek többek között az is az oka, hogy rengeteg tévhit tartja magát ezzel a témával kapcsolatban. Lássuk, melyek a leggyakoribban:

  1. Egyéni vállalkozást, kis céget csak kis összeggel büntetnek

Sok egyéni vállalkozó gondolja azt, hogy mivel kis cég az övé, úgysem kap nagy bírságot, ha elmulasztja a munkavédelmi kockázatértékelés elkészítését, hiszen közel sem lesz akkora a bírság, mint maga a kockázatbecslés elkészítése. A helyzet azonban az, hogy alanyi jogon adómentes vállalkozásokat is büntetnek OMMF nyilvántartása szerint 100-500 ezer forintos bírságokkal a kockázatértékelés elmulasztása miatt, egy EVA-s vállalkozás pedig akár 800 ezer forintos büntetésre is számíthat.

  • Úgysem jönnek ellenőrizni, mert nem veszélyes tevékenységet végzünk

Attól, hogy nem a mezőgazdaságban vagy az építőiparban tevékenykedünk, még nem jelenti azt, hogy elmulaszthatjuk a kockázatértékelés elkészíttetését. A presafe.hu tapasztalatai szerint ugyanúgy ellenőriznek egy nem veszélyes tevékenységet végző céget, mint egy magas kockázati kategóriába tartozót, és ugyanúgy meg is büntetik, ha nincs megfelelő munkavédelmi kockázatértékelése.

  • Olcsóbb a bíráság, mint mindent kijavítani

Ez egy tipikus gondolkodás manapság, a helyzet azonban az, hogy sokkal drágább lesz kifizetni a büntetést, mint azt gondolnánk. Nagyon sok vállalkozó gondolkozik úgy, hogy most kifizeti a 200 ezer forintos bírságot, aztán 10 évig majd békén hagyják a revizorok. A valóság viszont az, hogy, hogy a munkavédelmi ellenőrök utóellenőrzést fognak végezni, ha valami nem találtak rendben, és ha nem kerül javításra, újabb, magasabb bírságot fognak kiszabni. Ráadásul a sürgősségi felár megdrágítja a kockázatértékelést összegét, így jobban járunk, ha időben és pontosan készíttetjük el a kockázatbecslést.

Munkavédelmi szolgáltatásokért keresse a Presafe Munkavédelmet