Ha szabad víz mellett nyaralunk, és nagyon élvezzük, az úszást a viharjelzést akkor sem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha kiváló úszónak tartjuk magunkat. Nagy árat fizethetünk a meggondolatlanságunkért, akár még az életünkkel is.

Milyen körülmények a legideálisabbak az úszástanuláshoz?

A legjobb, ha az alapokat már gyermekként elsajátítjuk. Már óvodások számára is vannak remek úszásoktatás lehetőségek. Fontos, hogy szakemberre bízzuk a feladatot. Egy szakképzett oktató tudja, hogy minden gyermeknek a saját tempójában kell megtanulnia az úszás alapjait és nincs olyan hogy lehetetlen. Vannak gyermekek, akik eleinte kicsit félnek a vízben, nem lát le az aljára, nem tudja mi fog történni, ha elmerül benne, de kitartó munkával minden kicsi vízhez szoktatható. A cél a vízbiztonság kialakítása játékos formában. Amíg nem születik meg ez a biztonságérzet addig a legfontosabb feladat, minden ilyen bizonytalanság érzet feloldása. Az úszásoktatás nagyon sok játékkal van színezve, így a gyermek nem is érzi tanulásnak inkább csak jó játéknak.

Mikortól úszhat a gyermek egyedül?

A jó úszók számára lehetséges az egyedül úszás, de biztonságosabb felügyelet mellett úszni. A Balatonban a kijelölt fürdőhelyeken ajánlott, a déli oldalon a parttól maximum 1000, az északi oldalon a parttól legfeljebb 500 méter távolságra.

Érdemes-e felnőttként úszásoktatásra járni?

Bármely életkor alkalmas az úszástanulásra. Nagyon fontosak a biztonságos körülmények és a megfelelő oktató kiválasztása. Nem ajánlott szabad vizekben főleg folyókban úszni tanulni. Nem nevezhető biztonságosnak a lehetséges örvények, a mederben mélyén lapuló gödrök miatt és persze a sodrás miatt. Úszásoktatás életkortól függetlenül Debrecenben.

Jótanácsok a Balatonban fürdőzőknek

A forró nyári hétvégéken akár többszázezer ember is lehet egyidőben a vízben ezért nagyon fontos, hogy be tartsuk a fürdőzés szabályait.
Az úszásban gyengén teljesítők csak a sekély vízben tartózkodjanak. A szél sodorta gumimatrac vagy labda sem indok arra, hogy a mély vízbe merészkedjenek. Ha nem sikerült betartani ezt a szabályt, akkor kapaszkodjon a fürdőeszközbe a segítség helyszínre érkeztéig.
Elsőfokú viharjelzés: percenként negyven ötször felvillanó fény: Tilos a parttól 500 méternél beljebb fürdőzni.
Másodfokú viharjelzés: percenként kilenvenszer felvillanó sárga fény: tilos bemenni a vízbe illetve azonnal el kell hagyni a vizet.

  • Fürödni vagy vízi járművet vezetni tilos alkoholos befolyásoltság vagy más kábító anyag hatása alatt.
  • Közvetlenül étkezés után nem ajánlott vízbe menni.
  • A napon felforrósodott testtel vízbe menni tilos, előtte zuhanyozzunk le.
  • Csónakban, gumimatracon a vízen ringatózva nem tanácsos elaludni. Besodródhatunk, napszúrást kaphatunk.
  • A Balaton helyenként főleg a déli parton hirtelen mélyülhet, amit vegyünk figyelembe fürdőzéskor.
  • A vízbe menni ajánlatos mindig társasággal, nem egyedül és figyeljünk egymásra.
  • Hajózó útban, kikötőben, hajóállomásokon, vízi sporteszközök használatára kijelölt pályán fürdeni tilos.
  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között szintén tilos a fürdés.